Motorolaj, kenőolaj

Motorolaj és Kenőolaj tudnivalók

Motor olajjal és kenőolajjal kapcsolatos problémák

2018. november 10. - Tóth Attila Alkatrészes

Ezt jó ha tudod a motorolajjal kapcsolatban

 

Sajnos rendszeres probléma az autótulajdonosok körében, hogy nem tartják eléggé szem előtt, hogy a gépjárműben lévő motorolajat rendszeresen ellenőrizzék, lejáratát figyeljék, időközönként szervizbe vigyék olajcserére. Pedig ez meglehetősen gondatlan lépés. Legtöbben a műszaki vizsgát megelőzően sebtében lecseréltetik az olajat, de akkor már mondhatni, hogy késő bánat, hisz már annyira rossz a minősége, hogy az autó rovására fog menni. Ezért mi segítségként elárulunk néhány fogást, amikkel optimalizálhatjuk a motorolaj és az autónk viszonyát.

motorolajkenoolaj.jpg

Megfigyelhető az utóbbi időben az a tendencia a vásárlók körében, hogy tudatosabban szerzik be a motorolajat. Vagyis a vásárlók egyre jobban szem előtt tartják, hogy minőségét tekintve melyik olaj a legmegfelelőbb az autójuk számára. Ez egy nagyon megfontolt lépés minden autótulajdonosnál, ugyanis ezzel megkímélik szeretett gépjárművüket, ezen felül pedig az autó tovább tudja majd kiszolgálni tulajdonosát, hosszabb életű lesz a motorja.

Éppen ezért az első tanácsunk, ami talán a legfontosabb:

1. A minőség

Nem véletlen, hogy egyre magasabb a színvonalas olajok eladásának száma. Nem tudjuk pontosan megmondani, hogy ennek mi az oka, de egy következtetést levonhatunk, mégpedig azt, hogy ezzel jó irányba mozdult el a vásárlók hozzáállása. Most már csak arra kellene törekedni, hogy ez a jó szokás ne hagyjon alább, hanem hosszútávon is megtartható legyen. Az autószerelők többsége úgy tartja - joggal -, hogy a motor az autó éltetőeleme, az olaj pedig a lélekgyógyásza. A szakik véleményére pedig tanácsos hallgatni, hisz nap mint nap találkoznak különféle márkákkal, problémákkal, így volt lehetőségük rengeteg tapasztalatot szerezni az évek során, biztosan nem csak a levegőbe beszélnek. Ahogy a mindennapjainkban igyekszünk a minőségibb dolgokat a magunkénak tudni, úgy az autónk számára is nyújtsuk a megfelelő szintet. Ajánlatos figyelembe venni a kínálatban szereplő olajok összetevőit, majd megfigyelni, hogy a mi autónk számára melyik folyadék felel meg a leginkább.

2. Az ördög a részletekben rejlik

Mint már az előző bekezdésben részleteztük, a motornál központi kérdés az olajunk minősége, azonban azt sem árt szem előtt tartani, hogy egyéb apró paraméter is támogathatja autónk élethosszát. Nagyon fontosak a részletek, fontosabbak, mint gondolnánk! Az első lépés, hogy tegyünk szert egy leeresztő csavarra, illetve szerezzünk be tömítéseket, hisz ezek is fontos alkotóelemek. Itt megerősítenénk a fentebbi pontban is már említett észrevételt: ahogy az olajok közt, úgy az alkatrészek közt sincsen két azonos. Itt sem mindegy a minőség, és ha jót akarunk magunknak és az autónknak, akkor inkább fektessünk be minőségibb darabokba, amik időtállók, és ne az olcsóbb, gyengébb minőségű kiegészítőket vegyük meg, amik aztán a gyengébb minőségükből adódódan, sűrűbben okozhatnak problémát.

3. Figyeljük a lejárat dátumát

Az olajunk professzonális színvonala csak egy összetevő a sok közül, ez a jellemző önmagában még nem biztosíték. A gépjárművünkről abban az esetben mondható el, hogy tökéletesen, hiba nélkül működik, ha a benne lévő olajat meghatározott időn belül lecseréljük, majd fel is töltjük újjal. A lehető legjobb megoldás az lenne, ha mindig feljegyeznénk magunknak , hogy mikor történt meg az utolsó olajcsere, így már időben felkészülhetünk a soron lévő cserére. A tapasztalt autóvezetők között az az irányelv terjedt el, hogy körülbelül 20.000 megtett km után cseréljünk olajat, vagy ha nem vezetünk le annyit, évente egyszer ajánlatos elvégezni ezt a beavatkozást. Nem kell más, csak egy kis jegyzetfüzet a kocsi kesztyűtartójába, amire feljegyezhetünk minden fontosabb dátumot, ami az autónkkal kapcsolatos, így egy esetleges szerviz alatt könnyedén tudunk válaszolni a felmerülő kérdésekre, és nem utolsó sorban, ezzel teszünk is a jármű biztonságáért.

4. Plusz készlet

Olajból jó ha tartunk egy plusz palackkal, hátha szükség lesz rá. Lehetőleg ugyanazt a fajtát, amit bele is töltöttünk a gépjárműbe, nem tanácsos keverni a különböző olajokat. Ha menet közben felvillan az olajszintet jelző lámpa, nem biztos, hogy a legközelebbi töltőállomáson találunk abból a fajtából, amivel éppen fel van töltve az autónk.

A fentiekhez annyit tanácsolnék még, hogy nagyon fontos az időszakonkénti ellenőrzés. Kb. két hónaponként érdemes szemügyre venni az olajszintet. Érdemes odafigyelnünk az autónkra, rendszeresen ellenőrizzük a gumik állapotát, az olajat és az akkumulátort is!

CASTROL MAGNATEC DIESEL DPF 5W40 60L MOTOROLAJ

CASTROL MAGNATEC DIESEL DPF 5W40 60L MOTOROLAJ

 

castrol_castrol_magnatec_diesel_dpf_5w40_60l_motorolaj_---150a60-cas.jpg

A Castrol MAGNATEC intelligens molekulái a motorhoz tapadva akkor nyújtanak védelmet, amikor a legnagyobb szükség van rá – a motorkopások 75%-a ugyanis a bemelegedés közben történik. A Castrol MAGNATEC egyedülálló összetételénél fogva az indítástól kezdve védi a motort, drámaian csökkenti* a motorkopást, így az autó motorja hosszú távon ép marad.
Castrol MAGNATEC – védelem az indítás pillanatától kezdve.
* Sequence IVA kopási teszttel ellenőrizve
A részecskeszűrővel felszerelt korszerű személygépkocsik széles köréhez alkalmazható. Az egyedi összetételű molekulák az indítás pillanatától aktív védelmet nyújtanak.
Specifikáció:
•ACEA C3
•API SM/CF
•BMW Longlife 04
•MB 229.31
•VW 502 00/505 00/505 01

Motorolajjal kapcsolatos információk

Fontos tudnivalók a motorolajról

 

Sűrűn előfordul a gépkocsi tulajdonosok körében, hogy nem fordítanak kellő törődést a motorolaj kicserélésének, felfrissítésének. Ezt bizton állíthatjuk, hogy felelőtlen hozzáállás. Ha már sok-sok idő eltelte után cseréljük le az elavult, nagyon régi, silány minőségű folyadékot, sajnos azzal már feltehetőleg elkéstünk, mert gépjárművünk valószínűleg már megsérült. A lentebb látható megfogalmazásban ismertetünk pár ötletet, hogy miképpen tudunk jobban odafigyelni a motorolaj és az autó közötti szoros kapcsolatrendszerre.

 

Ha jobban szemügyre vesszük a napjainkban előforduló vásárlói szokásokat, abból észrevehetjük, hogy a fogyasztók célirányosabban tesznek szert motorolajra. Fontosabbnak tartják már az olaj minőségét, amit a gépkocsijukba öntenek. Nagyon dicséretes hozzáállás ez a vevők részéről, ugyanis nemcsak hogy óvják a kocsijukat, hanem meghosszabbítják az autó életidejét is.

 

Íme az első tipp, amiről nem is hinnénk, hogy mennyire jelentőségteljes.

 

1.Kulcsfontosságú a minőség

 

Vitathatatlan az a tény, hogy pozitív irányba változott a minőségibb olajok értékesítése. Nem lehet pontosan meghatározni ennek a miértjét,ám az nyilvánvalóvá vált, hogy eme változások derűlátásra adnak okot. Jó lenne, ha a fogyasztók tudnák tartani a magasabb minőségű olajok folyamatos vásárlását. Több autószerelő egybehangzó véleménye, hogy az autó lelke az maga a motor, pszichológusa pedig a kiváló minőségű motorolaj. Kulcsfontosságú a hozzáértők véleményét meghallgatni és tanácsukat megfogadni, mert ha belegondolunk több éves tapasztalattal és szaktudással rendelkező mesterek már mindnyájan jól tudják, hogy a motorolajból csakis a legkiválóbb szintet érdemes tartani. Fontos odafigyelni az olaj összetételére is, mert minden autónál más folyadék a befutó.

 

2. Adjunk a kisebb dolgokra is

 

A fentiekben említettük már, hogy mennyire fontos a jó minőségű motorolaj. Habár az sem hagyható figyelmen kívül, hogy sok kisebb összetevő felülvizsgálata is nagyban korrigálhat autónk állapotán. Bele kell menni aprólékosabban más dolgokba is, így ajánlatos vásárolni egy leeresztő csavart, továbbá ne feledkezzünk meg a tömítés kellékéről sem. Ugyanaz a javaslat itt is, mint amit már az 1. résznél megemlítettünk. Itt sem találni két egyezőalkatrészt. Akad jó, vagy kevésbé jó minőségű is,erősen javasolt lenne megvennünk egy jobb, ám drágább árkategóriás terméket egyszer, mint olcsóbbat, ámbár egyben rosszabb minőségűt többször.

3.Kövessük figyelemmel az idő múlását

 

A kimagasló minőség vegytisztán nem sokat ér. Gépjárművünk működése akkor lesz zökkenőmentes, ha az olajat meghatározott időközönként lecseréljük, és a régit az újjal pótoljuk. Célszerű a cserének az időpontját feljegyzetelni, mert az iránymutatást ad a következő esedékes cserééig. Így nyomon tudjuk követni időben és távolságban is egyaránt. A már ebben a témakörben jártas emberek azt mondják, hogy évente esedékes a csere,vagy 20 ezer kilométerenként. Kis semmiségnek számít felírni magunknak ezeket a dátumokat, azonban ezzel akis aprósággal is hatalmas dolgokat érhetünk el autónk állapotának fenntartásában vagy javításában.

 

4.Kell az utánpótlás

 

Motorolajból mindig legyen egy teli doboz a kocsiban. Nem ajánlatos másik típusúval összekeverni, a jármű ugyanazt a fajtát kedvelni. Ha kivillan a morolajszintet jelző fény az autóban, és megállunk a hozzánk legközelebb eső benzinkúton, nem biztos, hogy kapni fogunk ugyanabból a fajtából.

 

Plusz információ gyanánt érdemes még megemlíteni, hogy a rendszeres csekkolással elkerülhetővé válhatnak a problémák. Kéthavonta célszerű megnézni az olajszintet.

Gondozzuk a gépjárművünket! Legyen szó aksiról, bármilyen alkatrészről, kiemelkedően fontos a kellő odafigyelés és ellenőrzés!

Mannol motorolaj 5W40 5L Diesel Turbo

Mannol motorolaj 5W40 5L Diesel Turbo

 

Mannol motorolaj 5W40 5L Diesel Turbo

mannolmotorolaj5w405ldieselturbo.jpg

Legújabb generációs motorolaj. Alkalmas a modern nagynyomású turbó diesel motorokhoz, direkt befecskendezéshez és Common Rail technológiás üzemanyag rendszerekhez is.Csak diesel üzemű motorokhoz alkalmazható!Optimális folyékonyságú nagyon alacsony hőmérsékleti viszonyok között is, ezáltal könnyebbé teszi a hidegindítást.Kivételes viszkozitási index, nagyfokú stabilitás magas hőmérsékleten és erős kopás elleni védelem jellemzi. 

Jóváhagyások és minősítések:
API CI-4/SLACEA B4/A3VW 502.00/505.00

Viszkozitás:5W-40

Mannol Extreme motorolaj 5W40 5L

Mannol Extreme motorolaj 5W40 5L

 

Mannol Extreme motorolaj 5W40 5L

mannolmotorolaj5w405lextreme.jpg

Legújabb fejlesztésű szintetikus motorolaj nagytelje-sítményű benzines és diesel, turbós és szívó motorok kenéséhez.Kitűnő folyékonyság alacsony hőmérsékleten, na-gyon magas hőmérsékleti stabilitás és kopás elleni védelem jellemzi.Kivételes viszkozitási index, hosszú olajcsere perió-dus (Long Life).

SPECIFIKÁCIÓ:
-SAE 5W-40-API SN/CF
-ACEA A3/B3-MB 229.3/226.5
-VW 502.00 / 505.00
-Opel GM LL-B-025
-Renault RN 0710/0700
-Porsche A40

Molyslide Longlife motorolaj XLD 5W40 5L

Molyslide Longlife motorolaj XLD 5W40 5L

 

Molyslide Longlife motorolaj XLD 5W40 5L

molyslidelonglifexld5w40motorolaj5l.jpg

A LONGLIFE XLD 5W-40 kitűnő minőségű korszerű könnyűfutású motorolaj egész éves használatra.A legújabb addíciós technológián alapuló kiváló alapolajok kombinációja egy alacsony viszkozitású, kitűnő erős olajfilmet biztosító motorolajat garantál, mely megakadályozza a lerakódás képződését, csökkenti a motor súrlódási veszteségét valamint véd a kopás ellen.Mindez gazdaságos üzemanyag fogyasztást tesz lehetővé és meghosszabbítja a motor élettartalmát!

Specifikációk:
-API SL/CF
-ACEA A3,B3
-MB 229.3
-VW 502.00/505.00
-PORSCHE
-BMW LONGLIFE 98

Motorolaj, Kenőolaj - kenőanyag cikk

Motorolaj, Kenőanyag - kenőolaj

 

Nagyon sok ember még mindig későn cserélteti le a motorolajat . Ebben a blog bejegyzésben próbálok némi segítséget nyújtani.

Az elmúlt öt évben a felmérések szerint a prémium minőségű motorolajak forgalma 90 százalékkal nőtt, az alacsonyabb áru ásványi olajoké pedig 10 százalékkal nőtt. Egyre kevesebb az illegális olajak népszerűsége a hazai autósoknál és egyre jobban elterjedtek a prémium kenőanyagok.

A motorolaj a motor kenésére használt anyag. Segít a motor alkatrészeinek kopása ellen, és megakadályozza, hogy a fém-fémmel érintkezzen.
Fontos mit használunk:

Legegyszerűbben úgy tudhatjuk meg, milyen olaj kell az autónkba, ha megnézzük a szervizkönyvben írt információt. Amennyiben nem olyan ajánlott motor olajat rakunk az autóba, ebben az esetben komoly gondokat okozhatunk a motornak.

motorolaj, kenőolaj


Lényeges, hogy ne csak az olajat figyelje

Olajcserénél érdemes szűrőt is cserélni, hiszen könnyen megtelik szennyeződéssel, emellett javasolt néha leeresztő csavart és tömítést is megvásárolni. Könnyen tönkremennek és ez által akár olaj csöpögést is okozhat.
Ajánlott többször olajat cserélni

Bármilyen drága olajat vehetünk, ha nem cseréljük le időben az motor olajat. Az ajánlott távolság körülbelül 15-20 ezer kilométerenként kellene cserélni. Célszerű mindig tartani egy tartalék literes flakont, ha utána kéne tölteni, mert bármikor előfordulhat, hogy a műszerfalon kigyullad az olaj jelző lámpa.

Javasolt többször ellenőrizni az olajszintet

Ha nincs az autónkban olajszint mérő gyárilag ajánlott pár ezer kilométerenként megvizsgálni az olajszintet. Ellenkező esetben, mikor kevesebb kenőanyag van az autóban könnyebben melegszik, ég el, és ezért a motorban vagy a turbóban kár keletkezik. Illetve a szelepek is tönkremehetnek, ami nem kevés pénzbe kerülhet bármilyen autótípus esetében.

Az olajcserék hanyagolása miatt könnyen olajiszap ragadhat le a motorba. Lassulhat a kenőképesség , így könnyebben kopnak az alkatrészek például: eltömődik a vezérműtengely olajraktára,tönkremegy a főtengely és hajtókarcsapágy. A motor károsodásának első jele a kipufogóból távozó nagy mennyiségű kék füst, illetve nagy mennyiségű olajfogyás. El sem tudná képzelni, mennyi hiba keletkezhet a késői olajcsere miatt.

 Kisteherautó bérlés partner:

 

Kisteherautó bérlés partner a mindennapokban.

Kisteherautó bérlés partner a mindennapokban és még azon túl is.

 

 

környezettudatosság előtérbe helyezése fogászat Székesfehérvár szőnyegtisztítás partnerek ielts felkészítő menedzserszűrés és marketing csótányirtás és zárcsere chiptuning és autóalkatrész autóüveg fóliázás