Motorolaj, kenőolaj

Motorolaj és Kenőolaj tudnivalók

Motorolajjal kapcsolatos információk

2018. augusztus 18. - Tóth Attila Alkatrészes

Fontos tudnivalók a motorolajról

 

Sűrűn előfordul a gépkocsi tulajdonosok körében, hogy nem fordítanak kellő törődést a motorolaj kicserélésének, felfrissítésének. Ezt bizton állíthatjuk, hogy felelőtlen hozzáállás. Ha már sok-sok idő eltelte után cseréljük le az elavult, nagyon régi, silány minőségű folyadékot, sajnos azzal már feltehetőleg elkéstünk, mert gépjárművünk valószínűleg már megsérült. A lentebb látható megfogalmazásban ismertetünk pár ötletet, hogy miképpen tudunk jobban odafigyelni a motorolaj és az autó közötti szoros kapcsolatrendszerre.

 

Ha jobban szemügyre vesszük a napjainkban előforduló vásárlói szokásokat, abból észrevehetjük, hogy a fogyasztók célirányosabban tesznek szert motorolajra. Fontosabbnak tartják már az olaj minőségét, amit a gépkocsijukba öntenek. Nagyon dicséretes hozzáállás ez a vevők részéről, ugyanis nemcsak hogy óvják a kocsijukat, hanem meghosszabbítják az autó életidejét is.

 

Íme az első tipp, amiről nem is hinnénk, hogy mennyire jelentőségteljes.

 

1.Kulcsfontosságú a minőség

 

Vitathatatlan az a tény, hogy pozitív irányba változott a minőségibb olajok értékesítése. Nem lehet pontosan meghatározni ennek a miértjét,ám az nyilvánvalóvá vált, hogy eme változások derűlátásra adnak okot. Jó lenne, ha a fogyasztók tudnák tartani a magasabb minőségű olajok folyamatos vásárlását. Több autószerelő egybehangzó véleménye, hogy az autó lelke az maga a motor, pszichológusa pedig a kiváló minőségű motorolaj. Kulcsfontosságú a hozzáértők véleményét meghallgatni és tanácsukat megfogadni, mert ha belegondolunk több éves tapasztalattal és szaktudással rendelkező mesterek már mindnyájan jól tudják, hogy a motorolajból csakis a legkiválóbb szintet érdemes tartani. Fontos odafigyelni az olaj összetételére is, mert minden autónál más folyadék a befutó.

 

2. Adjunk a kisebb dolgokra is

 

A fentiekben említettük már, hogy mennyire fontos a jó minőségű motorolaj. Habár az sem hagyható figyelmen kívül, hogy sok kisebb összetevő felülvizsgálata is nagyban korrigálhat autónk állapotán. Bele kell menni aprólékosabban más dolgokba is, így ajánlatos vásárolni egy leeresztő csavart, továbbá ne feledkezzünk meg a tömítés kellékéről sem. Ugyanaz a javaslat itt is, mint amit már az 1. résznél megemlítettünk. Itt sem találni két egyezőalkatrészt. Akad jó, vagy kevésbé jó minőségű is,erősen javasolt lenne megvennünk egy jobb, ám drágább árkategóriás terméket egyszer, mint olcsóbbat, ámbár egyben rosszabb minőségűt többször.

3.Kövessük figyelemmel az idő múlását

 

A kimagasló minőség vegytisztán nem sokat ér. Gépjárművünk működése akkor lesz zökkenőmentes, ha az olajat meghatározott időközönként lecseréljük, és a régit az újjal pótoljuk. Célszerű a cserének az időpontját feljegyzetelni, mert az iránymutatást ad a következő esedékes cserééig. Így nyomon tudjuk követni időben és távolságban is egyaránt. A már ebben a témakörben jártas emberek azt mondják, hogy évente esedékes a csere,vagy 20 ezer kilométerenként. Kis semmiségnek számít felírni magunknak ezeket a dátumokat, azonban ezzel akis aprósággal is hatalmas dolgokat érhetünk el autónk állapotának fenntartásában vagy javításában.

 

4.Kell az utánpótlás

 

Motorolajból mindig legyen egy teli doboz a kocsiban. Nem ajánlatos másik típusúval összekeverni, a jármű ugyanazt a fajtát kedvelni. Ha kivillan a morolajszintet jelző fény az autóban, és megállunk a hozzánk legközelebb eső benzinkúton, nem biztos, hogy kapni fogunk ugyanabból a fajtából.

 

Plusz információ gyanánt érdemes még megemlíteni, hogy a rendszeres csekkolással elkerülhetővé válhatnak a problémák. Kéthavonta célszerű megnézni az olajszintet.

Gondozzuk a gépjárművünket! Legyen szó aksiról, bármilyen alkatrészről, kiemelkedően fontos a kellő odafigyelés és ellenőrzés!

Mannol motorolaj 5W40 5L Diesel Turbo

Mannol motorolaj 5W40 5L Diesel Turbo

 

Mannol motorolaj 5W40 5L Diesel Turbo

mannolmotorolaj5w405ldieselturbo.jpg

Legújabb generációs motorolaj. Alkalmas a modern nagynyomású turbó diesel motorokhoz, direkt befecskendezéshez és Common Rail technológiás üzemanyag rendszerekhez is.Csak diesel üzemű motorokhoz alkalmazható!Optimális folyékonyságú nagyon alacsony hőmérsékleti viszonyok között is, ezáltal könnyebbé teszi a hidegindítást.Kivételes viszkozitási index, nagyfokú stabilitás magas hőmérsékleten és erős kopás elleni védelem jellemzi. 

Jóváhagyások és minősítések:
API CI-4/SLACEA B4/A3VW 502.00/505.00

Viszkozitás:5W-40

Mannol Extreme motorolaj 5W40 5L

Mannol Extreme motorolaj 5W40 5L

 

Mannol Extreme motorolaj 5W40 5L

mannolmotorolaj5w405lextreme.jpg

Legújabb fejlesztésű szintetikus motorolaj nagytelje-sítményű benzines és diesel, turbós és szívó motorok kenéséhez.Kitűnő folyékonyság alacsony hőmérsékleten, na-gyon magas hőmérsékleti stabilitás és kopás elleni védelem jellemzi.Kivételes viszkozitási index, hosszú olajcsere perió-dus (Long Life).

SPECIFIKÁCIÓ:
-SAE 5W-40-API SN/CF
-ACEA A3/B3-MB 229.3/226.5
-VW 502.00 / 505.00
-Opel GM LL-B-025
-Renault RN 0710/0700
-Porsche A40

Molyslide Longlife motorolaj XLD 5W40 5L

Molyslide Longlife motorolaj XLD 5W40 5L

 

Molyslide Longlife motorolaj XLD 5W40 5L

molyslidelonglifexld5w40motorolaj5l.jpg

A LONGLIFE XLD 5W-40 kitűnő minőségű korszerű könnyűfutású motorolaj egész éves használatra.A legújabb addíciós technológián alapuló kiváló alapolajok kombinációja egy alacsony viszkozitású, kitűnő erős olajfilmet biztosító motorolajat garantál, mely megakadályozza a lerakódás képződését, csökkenti a motor súrlódási veszteségét valamint véd a kopás ellen.Mindez gazdaságos üzemanyag fogyasztást tesz lehetővé és meghosszabbítja a motor élettartalmát!

Specifikációk:
-API SL/CF
-ACEA A3,B3
-MB 229.3
-VW 502.00/505.00
-PORSCHE
-BMW LONGLIFE 98

Motorolaj, Kenőolaj - kenőanyag cikk

Motorolaj, Kenőanyag - kenőolaj

 

Nagyon sok ember még mindig későn cserélteti le a motorolajat . Ebben a blog bejegyzésben próbálok némi segítséget nyújtani.

Az elmúlt öt évben a felmérések szerint a prémium minőségű motorolajak forgalma 90 százalékkal nőtt, az alacsonyabb áru ásványi olajoké pedig 10 százalékkal nőtt. Egyre kevesebb az illegális olajak népszerűsége a hazai autósoknál és egyre jobban elterjedtek a prémium kenőanyagok.

A motorolaj a motor kenésére használt anyag. Segít a motor alkatrészeinek kopása ellen, és megakadályozza, hogy a fém-fémmel érintkezzen.
Fontos mit használunk:

Legegyszerűbben úgy tudhatjuk meg, milyen olaj kell az autónkba, ha megnézzük a szervizkönyvben írt információt. Amennyiben nem olyan ajánlott motor olajat rakunk az autóba, ebben az esetben komoly gondokat okozhatunk a motornak.

motorolaj, kenőolaj


Lényeges, hogy ne csak az olajat figyelje

Olajcserénél érdemes szűrőt is cserélni, hiszen könnyen megtelik szennyeződéssel, emellett javasolt néha leeresztő csavart és tömítést is megvásárolni. Könnyen tönkremennek és ez által akár olaj csöpögést is okozhat.
Ajánlott többször olajat cserélni

Bármilyen drága olajat vehetünk, ha nem cseréljük le időben az motor olajat. Az ajánlott távolság körülbelül 15-20 ezer kilométerenként kellene cserélni. Célszerű mindig tartani egy tartalék literes flakont, ha utána kéne tölteni, mert bármikor előfordulhat, hogy a műszerfalon kigyullad az olaj jelző lámpa.

Javasolt többször ellenőrizni az olajszintet

Ha nincs az autónkban olajszint mérő gyárilag ajánlott pár ezer kilométerenként megvizsgálni az olajszintet. Ellenkező esetben, mikor kevesebb kenőanyag van az autóban könnyebben melegszik, ég el, és ezért a motorban vagy a turbóban kár keletkezik. Illetve a szelepek is tönkremehetnek, ami nem kevés pénzbe kerülhet bármilyen autótípus esetében.

Az olajcserék hanyagolása miatt könnyen olajiszap ragadhat le a motorba. Lassulhat a kenőképesség , így könnyebben kopnak az alkatrészek például: eltömődik a vezérműtengely olajraktára,tönkremegy a főtengely és hajtókarcsapágy. A motor károsodásának első jele a kipufogóból távozó nagy mennyiségű kék füst, illetve nagy mennyiségű olajfogyás. El sem tudná képzelni, mennyi hiba keletkezhet a késői olajcsere miatt.

 Kisteherautó bérlés partner:

 

Kisteherautó bérlés partner a mindennapokban.

Kisteherautó bérlés partner a mindennapokban és még azon túl is.

 

 

környezettudatosság előtérbe helyezése fogászat Székesfehérvár szőnyegtisztítás partnerek ielts felkészítő menedzserszűrés és marketing csótányirtás és zárcsere chiptuning és autóalkatrész autóüveg fóliázás