Motorolaj, kenőolaj

Motorolaj és Kenőolaj tudnivalók

Motor olajjal és kenőolajjal kapcsolatos problémák

2018. november 10. - Tóth Attila Alkatrészes

Ezt jó ha tudod a motorolajjal kapcsolatban

 

Sajnos rendszeres probléma az autótulajdonosok körében, hogy nem tartják eléggé szem előtt, hogy a gépjárműben lévő motorolajat rendszeresen ellenőrizzék, lejáratát figyeljék, időközönként szervizbe vigyék olajcserére. Pedig ez meglehetősen gondatlan lépés. Legtöbben a műszaki vizsgát megelőzően sebtében lecseréltetik az olajat, de akkor már mondhatni, hogy késő bánat, hisz már annyira rossz a minősége, hogy az autó rovására fog menni. Ezért mi segítségként elárulunk néhány fogást, amikkel optimalizálhatjuk a motorolaj és az autónk viszonyát.

motorolajkenoolaj.jpg

Megfigyelhető az utóbbi időben az a tendencia a vásárlók körében, hogy tudatosabban szerzik be a motorolajat. Vagyis a vásárlók egyre jobban szem előtt tartják, hogy minőségét tekintve melyik olaj a legmegfelelőbb az autójuk számára. Ez egy nagyon megfontolt lépés minden autótulajdonosnál, ugyanis ezzel megkímélik szeretett gépjárművüket, ezen felül pedig az autó tovább tudja majd kiszolgálni tulajdonosát, hosszabb életű lesz a motorja.

Éppen ezért az első tanácsunk, ami talán a legfontosabb:

1. A minőség

Nem véletlen, hogy egyre magasabb a színvonalas olajok eladásának száma. Nem tudjuk pontosan megmondani, hogy ennek mi az oka, de egy következtetést levonhatunk, mégpedig azt, hogy ezzel jó irányba mozdult el a vásárlók hozzáállása. Most már csak arra kellene törekedni, hogy ez a jó szokás ne hagyjon alább, hanem hosszútávon is megtartható legyen. Az autószerelők többsége úgy tartja - joggal -, hogy a motor az autó éltetőeleme, az olaj pedig a lélekgyógyásza. A szakik véleményére pedig tanácsos hallgatni, hisz nap mint nap találkoznak különféle márkákkal, problémákkal, így volt lehetőségük rengeteg tapasztalatot szerezni az évek során, biztosan nem csak a levegőbe beszélnek. Ahogy a mindennapjainkban igyekszünk a minőségibb dolgokat a magunkénak tudni, úgy az autónk számára is nyújtsuk a megfelelő szintet. Ajánlatos figyelembe venni a kínálatban szereplő olajok összetevőit, majd megfigyelni, hogy a mi autónk számára melyik folyadék felel meg a leginkább.

2. Az ördög a részletekben rejlik

Mint már az előző bekezdésben részleteztük, a motornál központi kérdés az olajunk minősége, azonban azt sem árt szem előtt tartani, hogy egyéb apró paraméter is támogathatja autónk élethosszát. Nagyon fontosak a részletek, fontosabbak, mint gondolnánk! Az első lépés, hogy tegyünk szert egy leeresztő csavarra, illetve szerezzünk be tömítéseket, hisz ezek is fontos alkotóelemek. Itt megerősítenénk a fentebbi pontban is már említett észrevételt: ahogy az olajok közt, úgy az alkatrészek közt sincsen két azonos. Itt sem mindegy a minőség, és ha jót akarunk magunknak és az autónknak, akkor inkább fektessünk be minőségibb darabokba, amik időtállók, és ne az olcsóbb, gyengébb minőségű kiegészítőket vegyük meg, amik aztán a gyengébb minőségükből adódódan, sűrűbben okozhatnak problémát.

3. Figyeljük a lejárat dátumát

Az olajunk professzonális színvonala csak egy összetevő a sok közül, ez a jellemző önmagában még nem biztosíték. A gépjárművünkről abban az esetben mondható el, hogy tökéletesen, hiba nélkül működik, ha a benne lévő olajat meghatározott időn belül lecseréljük, majd fel is töltjük újjal. A lehető legjobb megoldás az lenne, ha mindig feljegyeznénk magunknak , hogy mikor történt meg az utolsó olajcsere, így már időben felkészülhetünk a soron lévő cserére. A tapasztalt autóvezetők között az az irányelv terjedt el, hogy körülbelül 20.000 megtett km után cseréljünk olajat, vagy ha nem vezetünk le annyit, évente egyszer ajánlatos elvégezni ezt a beavatkozást. Nem kell más, csak egy kis jegyzetfüzet a kocsi kesztyűtartójába, amire feljegyezhetünk minden fontosabb dátumot, ami az autónkkal kapcsolatos, így egy esetleges szerviz alatt könnyedén tudunk válaszolni a felmerülő kérdésekre, és nem utolsó sorban, ezzel teszünk is a jármű biztonságáért.

4. Plusz készlet

Olajból jó ha tartunk egy plusz palackkal, hátha szükség lesz rá. Lehetőleg ugyanazt a fajtát, amit bele is töltöttünk a gépjárműbe, nem tanácsos keverni a különböző olajokat. Ha menet közben felvillan az olajszintet jelző lámpa, nem biztos, hogy a legközelebbi töltőállomáson találunk abból a fajtából, amivel éppen fel van töltve az autónk.

A fentiekhez annyit tanácsolnék még, hogy nagyon fontos az időszakonkénti ellenőrzés. Kb. két hónaponként érdemes szemügyre venni az olajszintet. Érdemes odafigyelnünk az autónkra, rendszeresen ellenőrizzük a gumik állapotát, az olajat és az akkumulátort is!

A bejegyzés trackback címe:

https://motorolaj-kenoolaj.blog.hu/api/trackback/id/tr8414187993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

környezettudatosság előtérbe helyezése fogászat Székesfehérvár szőnyegtisztítás partnerek ielts felkészítő menedzserszűrés és marketing csótányirtás és zárcsere chiptuning és autóalkatrész autóüveg fóliázás